Un vaccin care distruge cancerul de prostata în stare avansata fara sa afecteze tesutul sanatos a fost dezvoltat de oamenii de stiinta. În testele de laborator, tratamentul a înlaturat cu succes 80% din cazurile de cancer fara a provoca efecte secundare grave, informeaza Daily Mail.
Cercetătorii britanici, de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), coordonaţi de prof. Alan Melcher, care au realizat vaccinul spun că acest tratament este o modalitate de abordare nouă şi prezic începerea testelor clinice în câţiva ani. Chiar dacă vaccinul a fost testat pe tumorile de prostată, cercetătorii sunt de părere că această injecţie ar putea avea efect şi pentru distrugerea altor forme canceroase precum cel de sân, pulmonar sau pancreatic.
Spre deosebire de vaccinul comun care este administrat pentru prevenirea unor infecţii cu virusuri sau bacterii, noul tratament este folosit după ce un pacient a contractat o formă canceroasă.”Până acum, vaccinul pare sigur şi, dacă acest lucru se va menţine, atunci nu există niciun motiv pentru a fi interzis”, spune prof. Melcher.
Vaccinurile funcţionează prin stimularea sistemului imun al corpului cu scopul de a recunoaşte antigenii, proteine distincte care se găsesc pe suprafaţa celulelor. Cele mai multe vaccinuri sunt realizate cu scopul de a învăţa organismul să caute şi să distrugă virusurile sau bacteriile. Oricum, oamenii de ştiinţă spun că există şi vaccinuri care provoacă un răspuns imun împotriva celulelor canceroase.
Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer care apare la bărbaţi. Incidenţa bolii creşte odată cu înaintarea în vârstă, afecţiunea întâlnindu-se, însă, chiar şi în rândul bărbaţilor tineri. Diagnosticat precoce, cancerul de prostată este vindecabil.
Statisticile din Marea Britanie arată că 35.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi anual cu această afecţiune, în timp ce 10.000 mor din această cauză.
Specialiştii urologi din România apreciază că aproape patru milioane de bărbaţi au probleme cu prostata, iar 75% dintre aceştia suferă de adenom de prostată. Experţii spun că frecvenţa acestei boli creşte odată cu înaintarea în vârsta.