Planta de catina este utilizata inca din perioada medievala pentru tratarea diferitelor boli. Originile acestei plante sunt asiatice, zona in care este inca utilizata in medicina traditionala.

Catina, un complex de vitamine

Cu un continut urias de vitamina C, de doua ori mai mare decat al maciesului si de zece ori mai mare decat al celorlalte citrice, catina este un fruct foarte raspandit in tara noastra. Contine, pe langa cantitatea uriasa de vitamina C si vitaminele A, complexul B, E, P, K, F. In plus, contine si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Desi suntem obisnuiti cu betacarotenul (existent in morcov), e bine de stiut ca fructul de catina contine mai mult betacaroten decat morcovul. In plus, contine si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Efectele benefice ale catinei

Catina are un puternic efect antioxidant, antibiotic, astringent, cicatrizant, anticancerigen pentru organism. Se pot utiliza frunzele, fructul si scoarta pentru tratarea diferitelor boli. Mugurii de catina s-au dovedit a avea o eficienta crescuta impotriva imbatranirii. In plus, pot fi folositi si pe post de afrodisiac.

Tratamente naturiste cu catina

Daca avem probleme cu stomacul sau zona intestinala, uleiul de catina este foarte eficient in tratarea afectiunilor precum ulcerul gastric sau duodenal, diaree dar si in boli precum reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, probleme circulatorii sau probleme hepatice, gingivite, hipertensiune, afectiuni bucale, faringita, raguseala, intoxicatii, gripa, leucemie.

Daca problemele sunt si de alta natura decat fizice, adica afectiuni care cad sub incidenta psihicului, catina este cel mai de nadejde ajutor in combaterea lor. Astfel, poate fi utilizata la tratarea depresiei, a problemelor provocate de stres, astenie dar si anemie, coronarie sau alcoolism, boala Parkinson.

Poate fi folosita si in tratarea afectiunilor ficatului, splinei, rinichilor, datorita actiunii antiinflamatoare pe care o are catina asupra organismului. Pentru uzul extern, uleiul de catina se foloseste in tratarea unor afectiuni precum miopie, cataracta, hipermitropie, hemoroizi, acnee, arsuri solare, psoriazis, unele afectiuni ginecologice, urticarie, dermatoza, alergii, escare.

Daca se doreste un aliat in curele de slabire, catina este cea mai potrivita deoarece inhiba pofta de mancare. Mai are si efect de stabilizare a colesterolului, tinandu-l sub control.

Pentru intarirea si imunizarea organismului se poate ingera dimineata, pe stomacul gol, o lingurita de catina in amestec cu miere.

De asemenea, se poate adauga o cantitate mica de catina in ceaiurile pe care le consumam in timpul unei zile sau in preparatele de casa, avand si un gust dulce-acrisor foarte placut. Se poate obtine si un suc de catina foarte placut pe care mai apoi sa-l utilizam in tratarea diferitelor afectiuni, dintr-un kilogram de catina trecuta prin storcatorul de fructe la care se adauga un litru de miere de albine. Se poate adauga in ceaiuri sau se bea pur si simplu in amestec cu apa calduta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *